Kentiçi Ulaşımda Teknoloji
Bir daha otobüs durağında dakikalarca beklemek zorunda kalmayacağınız, otoparkta arabanıza yer bulmak için kaybolmayacağınız, yoğun trafikte en akılcı toplu taşıma alternatiflerini anında belirleyebileceğiniz bir geleceğe ne dersiniz?
Teknolojinin hayatın her anında A noktasından B noktasına ulaşmaya çalışan kentlilerin yaşamlarına yenilikler; dijital, yazılımsal ve donanımsal değişikliklerle kent içi ulaşımın geleceğini belirliyor.
- Otopark Uygulamaları ve Mobil Ödemeli Otoparklar:
İstanbul,3 milyon 571 bin araç ile dünyanın en araç yoğun kentlerinden biri. Her gün trafiğe çıkan bu araçların trafikte olduğu kadar otopark alanlarında da yarattığı yoğunluk az sayıda ve koordinasyonsuz otopark sistemiyle birleşince, araçların trafiğe çıkması kadar park haline geçmesini de bir problem haline getirmiş durumda.
Los Angeles’ta kullanılmaya başlanan, merkezi ve koordine mobil otopark sistemi; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi trafik sorununu ciddi şekilde yaşamaya başlayan kentlerin otopark ihtiyacına pratik ve akılcı bir çözüm sunuyor. Bu çözüm ile araç sahipleri, bulundukları kentteki tüm otopark alanlarının ve yol kenarındaki park ceplerinin (özel işletmelere ait otoparklar da dahil olmak üzere) kayıtlı olduğu platform üzerinden, sokak sokak park alanı aramaktan kurtulup doğrudan park yerine yönlenebiliyor. Özel olarak numaralandırılmış otopark alanları sayesinde şoförü anında uygun alana yönlendirebilen, 15 dakika önceden rezervasyon yapılmasına imkan sağlayan ve günün o saatindeki yoğunluğa göre otopark ücretini belirleyen sistem, şoförlere mobil ödeme imkanı da vererek, otopark denetçisi veya park-metre gibi ihtiyaçları ortadan kaldırıyor.
- Ayrıcalıklı Yollar:
Trafikle mücadele etmek için yeni yollar yapmak veya mevcut yolları genişletmek her zaman doğru yöntem olmayabilir, fiziksel şartlar bu yöntemlere izin vermeyebilir. Veri okumaya ve anlamlandırmaya dayalı ayrıcalıklı yollar projesi, yerel yönetimlere trafikle mücadele konusunda etkin ve güçlü bir alternatif sunuyor. Taşıt trafiğinin en yoğun olduğu anlarda bile trafikteki ortalama hızı korumayı hedefleyen sistem, tüm bağlantılardaki yoğunluğu hesaplayarak sürücüler için anlık alternatif rotalar üretiyor ve ana arterlerdeki ayrıcalıklı yolların her daim açık olmasını sağlıyor. Los Angeles ve Washington D.C. gibi kentlerde uygulanan ayrıcalıklı yollar, şoförlerin hızlı, etkin ve ucuz bir şekilde kentin ana bölgelerinden ayrılmasına olanak tanıyor.
- Yolculuk Paylaşımı ve Girişim Odaklı Taşıma
Her ne kadar kent içindeki ulaşımın bel kemiğini toplu ulaşım araçları oluştursa da paylaşım ekonomisinden güç alan alternatif ulaşım metotları yeni nesil bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL)’nın 2017’de yaptığı analize göre 13bin taksinin hizmet verdiği bir kentte yalnızca 3bin adet paylaşım ekonomisine dayalı araç kullanılarak, 10bin aracın trafiğe çıkma gerekliliği ortadan kalkabiliyor. Kent içi yolculuk datalarını analiz eden araç paylaşım sistemleri, ihtiyaç halinde mobil uygulamalar üzerinden araç bulunmasını sağlıyor ve karşılıklı güveni merkezine alıyor. Şehir içinde bir yerden bir yere giden şoförleri aynı güzergah üzerinde başka bir yere gitmek isteyen insanlarla buluşturan bu mobil bazlı platformlar, otobüs, metro veya dolmuş gibi ulaşım yöntemlerine alternatif olurken, trafikte çoğunlukla bir kişi taşıyarak seyahat eden otomobillerin de kent içi ulaşım aracı olarak değerlendirilmesini sağlıyor.