En Etkileyici Dalış Durakları
Yaz bitmek üzere. Sahillerden el ayak çekilmeye başladı. Denizler yeniden gerçek sahiplerine kalacak. Sessiz ve bir o kadar da cezbedici olan sualtı dünyası ise dalış meraklılarına her daim açık. İşte Türkiye ve Dünya’dan meraklılarına her daim açık. İşte Türkiye ve Dünya’dan en etkileyici dalış destinasyonları…
Cocos, Galapagos – Malpelo
Cocos ve Malpelo adaları Doğu Pasifik’te “Köpekbalığı Koridoru” olarak bilinen bölgeyi oluşturuyorlar. Bu nedenle bu bölgede dalış özellikle köpek balığı gözlemlemek için ide- al bir seçenek. Köpek balıklarının yanı sıra diğer büyük balıkları da gözlemlemek için Cocos, Galapagos & Malpelo adaları doğru noktalar.
Ümit Burnu – Güney Afrika
Güney Afrika’nın en uç noktasında bulunan Ümit Burnu tarih boyunca özel bir öneme sahip olmuştur. Özellikle coğrafi keşfiler noktasında ciddi bir yeri olan Ümit Burnu günümüzde Güney Afrika’nın en önemli turis- tik noktaları arası da sayılıyor. Güney Afrika turlarının vazgeçilmezi olan kafesli köpek- balığı dalışları Ümit Burnu’nda gerçekleşti- riliyor. Bu nedenle Güney Afrika’da dalış için de Ümit Burnu özel ve önemli bir yere sahip. Ümit Burnu kafes içerisinde beyaz köpek balıklarını besleyebileceğiniz sıra dışı bir dalış deneyimini ziyaretçilerine sunan sıra dışı bir mekan.
Bahamalar – Atlantik Okyanusu
Bahamalar sadece dalış için değil çok sayıda farklı turizm seçeneğiyle de ziyaret edilen önemli bir bölge. 2000’e yakın sayıdaki adadan oluşan Bahamalar Atlantik Okyanu- su’ndaki en popüler tatil noktaları arasında gösteriliyor. Özellikle yaz aylarında çok sayı- da tatilcinin rağbet ettiği Bahamalar dalış açısından da çok popüler. Plajları ve berrak suları ile bilinen bu bölgede dalış keyfi de çok ileri boyutlara taşınıyor. Bu nedenle Bahamalar, hem güzel bir tatil, hem de zengin bir dalış deneyimi için keyifli bir seçenek. Bahamalar’da dalış köpekbalık- larını ve yunusları gözlemlemek için tercih ediliyor. Grand Bahama Adası dalış için Bahamalar genelindeki en popüler merkez. Şişe burunlu ve benekli yunusları gözlem- lemek için ideal bir nokta olan Bahamalar, dalış konusunda çok sayıda yetkin ve pro- fesyonel dalış hizmeti sunan firmanın da temsilciliğinin bulunduğu bir adres.
Şarm El Şeyh – Mısır
El Şeyh Mısır Kızıldeniz’deki popüler dalış noktalarından. “Şeyhin Sakalı” anlamına gelen bu bölge Sina yarımadasında dünyanın her noktasından dalış tutkununun bir araya geldiği bir yer. Etrafı çöllerle çevrili Kızılde- niz’de sualtındaki durum dışarıdaki dünyanın tam tersi. Sualtında son derece zengin bir canlı çeşitliliği olan Kızıldeniz’de su sıcaklığı 20 derecenin altına hiç düşmüyor. Bölge- deki popüler dalış noktaları ise Tiran Adası yakınlarından ulaşılabilecek olan Jackson, Gordon ve Ras Bob resifleri, 1941’de batan İngiliz gemisi SS Thistlegorm batığıve Ras Muhammed Deniz Parkı.
Komodo Adası – Endonezya
Komodo Ejderlerine adını veren Komodo adası, Endonezya’nın önemli doğal yaşam alanlarından birisi. Çok sayıda farklı canlı türüne ev sahipliği yapan volkanik adalar bütününde Komodo sunduğu dalış imkanları ile de öne çıkıyor. Bali’den 500 kilometre uzaklıkta yer alan Komodo ılık su ve soğuk su farklılıkları nedeniyle iki farklı sualtı fau- nasına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle Komodo’da iki ayrı sualtı yaşam ortamı bulunuyor. Tropik canlılar sıcak su ortamında yer alırken, soğuk su ortamında ise büyük su memelileri, manta ray’ler ve ay balığı gibi canlı türleriyle karşılaşabilirsiniz.
Kanyon – Kaş
Kaş Kanyon sualtı dünyasının ülkemizdeki popüler noktalarından bir tanesi. Kaş Kanyon denizle iç içe bir coğrafyada yer aldığı için çok sayıda gemi batığı bulunuyor. Ayrıca yer yer antik batıklarla da karşılaşmak mümkün.
Akdeniz’in önemli dalış noktaları arasında gösterilen Kaş Kanyon özel bir faunaya da sahip. Çok sayıda renkli canlı türünün yaşa- mını sürdürdüğü bölgede su altı yaşamını gözlemlemekten çok keyif alabilirsiniz. Kaş Kanyon aynı zamanda sualtı fotoğrafçılığı-
na merak salmış herkes için rengarenk görüntüler sunuyor. Bu bölgede 60 sene önce Mısır’dan pamuk getirirken fırtınaya kapılan ve batan bir geminin batığı var. Batık gemi 30’lu metrelerden başlayıp 40 metreye kadar
ilerliyor. Gemiye pamuk batığı ya da Dimitri deniliyor. Geminin arka tarafı açık deniz tarafına doğru. Ön tarafı ise kanyon duvarına doğru. Panaroması çok güzel. Bu nedenle burası çok popüler.
Minnoş Kayalığı – Saroz
Saros Körfezi’nin güneyi, Gelibolu’nun kuzey kıyısı olan bölge, haritalarda Güvercin Kayalık diye tanınıyor. Bulunduğu nokta kıyıya ortalama 100 metre uzaklıkta küçük bir kayalık adacığı. Körfezin denizi kendi kendini yenileyen bir deniz olduğundan akıntıların en hareketli olduğu bölge burası aynı zamanda. Zengin canlı çeşidiyle de dikkat çeken ka- yalık, 3-55 metre arasında balkon balkon iniyor. Burası ayrıca soğuk su mercanları açısından da zengin bir bölge. Deniz tavşan- ları Türkiye’de çeşit olarak en fazla burada bulunuyor. Orfoz, ahtapot, lagos, müren gibi türlere de rastlanıyor.