Teknoloji ve Perakende Buluşuyor!
Teknoloji her alanı ele geçirdiği gibi perakende sektöründe de kendinden çokça bahsettiriyor. Her geçen gün dünyanın dört bir yanından gelen teknolojik yenilikler, hem bireylerin kişisel hayatında hem de şirketlerin operasyonel faaliyetlerinde vazgeçilmez bir gerçeği oluşturuyorlar. Teknoloji kavramının doğasından gelen ‘her daim yeniliği takip etme hissi’, sadece teknoloji sevdalılarını değil, işini ve operasyonlarını büyütmek için fırsat kollayan şirketleri de her geçen gün kendini ‘update’ etmeye zorluyor. Perakende sektörü ise tüketici ile şirketlerin doğrudan etkileşime geçtiği en büyük sektörlerden biri olarak teknoloji trendlerini tüm sektörlerden daha hızlı bir şekilde adapte etmeye kendisi adıyor. Sektör böyle bir pozitif baskı altındayken, sektör adına takip edilmesi gereken teknolojik yenilikleri sizin için derledik.
Mobil Pos Çözümleri
Yıllar geçtikçe, nakit paranın yerini tamamen alan POS ödeme sistemleri (Kredi kartı, Debit kart, alışveriş kartları, loyalty kartlar vs.) perakende sektörünün vazgeçilmezi. Sadece ödeme sürecinde değil, stok yönetiminde, müşteri ilişkileri yönetiminde, e-ticarette perakendecilere yeni olanaklar sağlayan POS sistemleri, akıllı cihazların kullanımının artmasıyla yeni bir boyut kazanıyor: Mobil. Avrupa’da onlarca farklı mobil ödeme sistemi yaygınlaşmasını sürdürürken, Türkiye’nin bu konuda biraz yavaş kaldığını belirtmekte fayda var. iZettle, Klarna, Google Wallet, GoPago gibi şirketler Avrupa’ya yeni bir POS modeli kazandırırken, hem küçük hem de büyük perakendecinin ticaret hacmini arttırıyor.
Lokasyon Bazlı Teknolojiler
Türkiye nüfusunun %56’sı akıllı telefon ile tanışmış, günün 24 saati internete bağlı bir hayat sürmeye başlamışken, mobil telefonların ve cihazların perakende sektörüne sunabileceklerini görmezden gelmek mümkün değil. Şirketlerin, tüketicilerin bulundukları konumlara göre sundukları fırsat ve indirimler, “lokasyona dayalı ya da lokasyon bazlı kampanyalar” olarak biliniyor.
Mobil pazarlamanın geleceği yalnızca kendi ilerlemesine değil, diğer mecralara nasıl entegre edileceğine de bağlı. Bu açıdan Lokasyon Bazlı Servisler gelecek trendler içinde büyük önem taşıyor. SoLoMo yani Sosyal-Lokal-Mobil’in tek noktada buluşması, tüketiciye ‘sen neredeysen ben de markan olarak oradayım’ demenin bir yolu.
Mağaza içi Dijitallik
Şüphesiz ki sadece teknolojiyi kullanarak müşterilere ulaşmak değil, teknolojiyi mağazalara da getirmek gerek. Türkiye, Dünya’yla aynı anda mağaza için teknoloji kavramıyla tanışıyor. Mağaza içi yönlendirmeden, ödeme sürecindeki ekranlara, kıyafet deneme alanlarından, restoran içi sipariş ekranlarına kadar dijital teknolojinin kazanımlarından yararlanan şirket yöneticileri, mağaza içi deneyime odaklanan stratejileriyle, satış olasılığını arttırmayı hedefliyor.