Ramazan Ayının Perakende Sektörüne Etkisi
Tüketici davranışları açısından değerlendirildiğinde Ramazan ayı perakende sektörünü diğer aylara kıyasla daha farklı etkiliyor. Aile, birlik beraberlik temasının işlendiği bu ayda, özellikle yiyecek ve içecek firmalarının ya da GSM operatörlerinin görsel, yazılı ve dijital medyada verdikleri reklamlar bu dönemde oldukça artış gösteriyor.
Diğer taraftan, geçtiğimiz yıllarda perakende satışlarını canlandırmak ve müşteri girişlerini artırmak amacıyla ramazan ayında bazı AVM’ler kapanış saatlerini 24:00’e hatta 01:00’e uzatmışlardı. İlgili dönemde satış danışmanları ile yapmış olduğum görüşmeler ve yaptığım gözlemler sonucunda bunun cirolara o kadar da etki etmediğini gördüm. Zira özellikle ramazan ayında iftara yakın saatlerde AVM’de geçirilen süre oldukça azalıyor. Örneğin bu yıl iftar vaktinin oldukça geç olması sebebiyle terası olmayan AVM’lerde insanlar zaman geçirmek istemiyor bunun yerine açık hava yerleri veya evde vakit geçirmeyi tercih ediyorlar.
Bununla birlikte son birkaç yıldır, ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, bayram tatili açısından özellikle İstanbul ve Ankara’da yaşayanları yazlık mekanlara yönlendiriyor. Bu durum özellikle AVM ziyaretçi sayılarını olumsuz yönde etkiliyor.
Gelelim oruçlu iken yapılan alışverişlere.
Uzmanlar oruçlu iken yapılan alışverişlerin çok bilinçli yapılmadığını öne sürüyor. Özellikle de AVM’lerde öğleden sonra, iftarı beklerken yapılan market alışverişlerinin. Alışveriş için önerilen saatler ya sabah saatleri ya da iftardan sonra. Bunun dışında alışverişe yalnız çıkmanın, yanınızda başkalarıyla çıkmaktan daha efektif ve doğru olduğu savunuluyor.
Ramazan ayında perakende sektöründe satışlar kategori bazında farklı etkilenebiliyor. Örneğin market alışverişleri ve buna bağlı olarak ciroları artarken, F&B sektöründe özellikle iftarlık menüsü olmayan fast food ve/veya alkollü mekanlarda cirolarda düşüşler gözleniyor. Özellikle evde yemek yeme ve misafir ağırlama arttığından satışlar artış gösteriyor.
Bununla birlikte ramazan ayı ve bayramda yapılan cirolar İstanbul ve Anadolu illerinde farklılıklar gösteriyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde, bayramdan birkaç gün önce yapılan cirolar dışında aslında hazır giyim sektörü de ramazan sürecinden olumsuz etkilenenler arasında. Anadolu’da ise, ailelerin klasik bayram alışverişine ilave olarak senelik ve gelenekselleşen giyim alışverişlerini de bu döneme denk getirmeleri bayram cirolarını artırıyor.
İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde, ramazan ayında bazı hazır giyim markalarında ciro düşüşleri %30’ları buluyor. Fast fashion da ise durum farklı, özellikle H&M, LCW, Koton, Mavi Jeans ve De Facto gibi toplumun büyük bir kısmına hem kategori hem de alım gücü olarak hitap eden markalar, bayramdan 1 hafta önce ve özellikle de arife günleri cirolarını oldukça artırıyor ve ramazandan önceki ve sonraki aylara göre daha yüksek cirolar gerçekleştiriyorlar.
Duygu Özer
Head of Retail, Türkiye