“Multitask” :Aynı Anda Birçok Görevi Yerine Getirmeyi Öğrenmek
‘Günlük hayatımızın büyük bir kısmı, dikkatle çalışmamızı bekleyen onlarca iş arasında geçiyor. Dinamik bir çalışma ortamında işimize odaklanmaya çalışıp birden fazla işi aynı anda yapmak aslında imkansız değil. İşin sırrı, son zamanlarda iş dünyasında oldukça kullanılan “multitask” deyimini başarmakta, aynı anda birçok görevin nasıl yerine getirilebileceğini öğrenmekte.
Multitasking birden fazla işi aynı anda yapabilme ve görevler arasında sürekli değişim yaşanması durumu olarak tanımlanabilir. Örneğin; araba kullanırken bir yandan navigasyonu dinleyebiliyor ve yolumuza yön verebiliyor ya da müzik dinleyerek çalışırken gelen bir maili yanıtlayabiliyoruz.
Multitasking- çoklu görevli olmanın bir anda hayatımızda en önemli yetkinlikler arasında ilk sıralara çıkmasının arkasında teknoloji ve paralelinde geçirdiğimiz sosyal değişim yer alıyor. Daha ulaşılabilir hale gelmek, günümüzde aynı anda daha fazla iş yapma ihtiyacını doğuruyor. Alışveriş yaptıktan sonra kasada kuyrukta beklerken yöneticinizden gelen bir maili yanıtlamak, teknolojinin de sunduğu olanaklar neticesinde olağan bir hale gelmiş durumda.
Çalışma hayatımızda etkinliği ve verimi artırmanın yolu, değerli vaktimizi elimizdeki görevler arasında ne kadar başarılı bir şekilde ayırabildiğimiz ve bunları yaparken görevlerimizi nasıl önceliklendirediğimiz ile doğru orantılı aslında.
Aşağıda bahsedeceğimiz birkaç küçük noktaya dikkat ederek, kalabalık bir ofiste birçok işle boğuşurken yaptığınız işin kalitesini artırabileceğinize dair yöntemleri öğrenebilirsiniz.
Birbirleriyle alakalı işlerinizi bir arada yapmaya çalışın.
Bir işi yapmaya çalışırken beynimiz o iş ile ilgili tüm nöronlarımızı aktifleştirir ve çalışmaya başlarız. Yeni bir işe geçtiğimizde ise beynimiz o yeni işe uyum sağlamaya çalışır, böylelikle birbiriyle alakasız işler arasında geçiş yaparken adapte olmak için vakit kaybetmiş ve yorulmuş oluruz. Bu nedenle, birbirleri ile uyumlu işlerinizi bir arada yaparak hem daha az yorulur, hem de zaman tasarrufu yapma şansı bulursunuz.
Yapılacaklar listenizi görebileceğiniz bir yerlerde bulundurun.
Kalabalık bir iş ortamınız varsa ya da iş yoğunluğunuz önemli bazı işlerinizi unutturacak kadar fazlaysa yapabileceğiniz en iyi şey ‘yapılacaklar listenizi’ sürekli görebileceğiniz bir yerlerde tutmanız olacaktır. Listenizde önemli görevlerinizin en üst sıralarda yer aldığından emin olun. Bir işten diğerine geçiş yaparken unutma ihtimalinizi minimuma indirmek için, yarım kalan işinizi bir yere not etmeyi unutmayın. Ayrıca yapmanız gereken kritik işler için renk kodlaması yaparak da hatırlamanızı kolaylaştırabilirsiniz.
Önceliklendirin!
Yapmanız gereken işleri önem sırasına koyduğunuzda, günlük planınız dahilinde çalışarak en küçük işlerinize bile vakit ayırabilir hale geldiğinizi fark edeceksiniz. Önünüzdeki işin ne kadar vaktinizi alacağını tahmin edebildiğiniz durumlardaysa işiniz bitene kadar dikkatinizi başka noktalara kaydırmama konusunda kendinize bir söz vermelisiniz.
Yoğun iş yaşamınızda görevler arasında geçiş yapmamız oldukça normal. Ancak beyninizin diğer görevinize alışma sürecinde daha az yorulmasını sağlamak için gününüzü kısa zaman parçalarına bölerek çalışmaya çalışırsanız, yaşadığınız bu değişim sürecini kendiniz için daha organize hale getirebildiğinizi fark edeceksiniz.