Çalışma Ortamında Stres Nasıl Yenilir?
Çalışmakta olan her birey, çok sevdiği bir işi yapıyor olsa bile kaçınılmaz olarak iş kaynaklı stres yaşamaktadır. Özellikle önünüzde bir proje sunumu ya da yetiştirmeniz gereken bir görev varsa stres seviyeniz hiç olmadığı kadar yükselebilir, bu stres size fiziksel ve duygusal boyutlarda zarar verebilir.
İş kaynaklı stres yaşamanın en yaygın nedenleri arasında, düşük maaş, fazla iş yükü, kariyer ilerletme imkânının kısıtlı olması, işten atılma korkusu, sosyal destek eksikliği, iş ile ilgili kararlarda fazla söz hakkında sahip olmamak, işin kişi için ilgi çekici olmaması, iş ile ilgili taleplerin karşılanması konusunda sıkıntılar yaşamak gösterilebilir.
İş ortamında yaşadığınız stres eve geldiğinizde sihirli bir şekilde geçmediği için birden fazla sorunla yüzleşmek durumunda kalabilirsiniz. İş kaynaklı stres genellikle yüksek kan basıncı, anksiyete, baş ve mide ağrısı, uyku düzeninin bozulması gibi etkileri ile iyi hissetme halimizi ve sağlığımızı derinden etkiler. Uzun dönemli ve yoğun olarak strese maruz kalmak ise alkol ve sigara bağımlılığını tetikler, sağlıksız yiyecekler tüketme gibi sıkıntılara yol açabilir.
Peki, hayatınızı bu denli derinden etkileyen stres ile başa çıkmak için neler yapabilirsiniz?
Stres kaynaklarınızı not edin
Bir ya da iki haftalığına çalışma ortamınızda sizi strese sokan etkenleri bir deftere not edin. Bunlar neler olduğunu ve sizin bu stres etkenlerine nasıl tepki gösterdiğinizi not edebilirsiniz örneğin… Buna ek olarak, fikirlerinizi, hislerinizi ve çalışma ortamınız hakkındaki detayları yine bu deftere kaydedin. Stres anından sonra ne yaptınığız, yürüyüşe mi çıktığınız yoksa sigara mı yaktığınız ya da çekmeceden bir atıştırmalık alıp yemeye mi başladığınız, tüm bu detayları not edin. Strese nasıl tepki verdiğinizi öğrenmeniz önemlidir.
Stres etkenlerine sağlıklı yanıtlar vermeye çalışın
Alkol ya da sağlıksız yiyeceklerle stres seviyenizi azaltmaya çalışmak yerine gergin hissettiğiniz anlar için sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. Yoga bunun için güzel bir seçenek olacaktır. Belki birkaç sayfa kitap okuyarak sakinleşebilir ya da bilgisayarda bir oyun oynarsınız. Sağlıklı tepkiler geliştirmek etkili bir stres yönetiminin olmazsa olmaz parçasıdır. Bu süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için uykunuzu iyi aldığınızdan emin olmak için kafein tüketiminizi azaltmaya da özen göstermelisiniz.
Sınırları doğru çizin
Günümüz dünyasında erişilebilirlik çok önemli olsa da 7/24 erişilebilir olmak sizi baskı altında da hissettiriyor olabilir. İş yaşam dengenizi sağlayabilmek adına kendinize iş yaşamınız ile ilgili sınırlar koyabilirsiniz. Örneğin akşam yemeği esnasında çalan bir telefona yanıt vermemek ya da eve geldikten sonra e-maillerinizi kontrol etmemek olabilir. Böylelikle gününüzün her anında iş ile ilgili stres yaşamayı da engelleyebilirsiniz.
Dinlenmeye vakit ayırın
Uzun süreli stresin sizde oluşturabileceği olumsuz etkilerden kaçınmak için kendinize yenilenebilme vakitleri yaratmalısınız. Kendinize ayıracağınız, iş ile ilgili hiçbir şey düşünmediğiniz bu vakitler, kafanızı boşaltmanıza yardım edecektir.
Nasıl gevşeyebileceğinizi bulun
Meditasyon ya da derin nefes egzersizleri stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Her gün dikkat dağıtan uyaran olmadan nefes egzersizlerine ayırabileceğiniz birkaç dakika
gevşemenizi sağlayabilir. Bu egzersizleri de günlük ritminizin bir parçası haline getirerek etkili stres yönetimi yapabilirsiniz.
Yöneticinizle konuşun
Fazla işi yükünden dolayı stres hissediyorsanız, iş konusunda yöneticinizin sizden bekledikleri konusunda onunla konuşabilir, daha üretken olmak için zaman yönetimi gibi konularda eğitimler alabilirsiniz. Ancak stres baş edemediğiniz bir etken haline gelip hayatınızı zorlaştırıyorsa profesyonel bir yardım almanız daha faydalı olacaktır.