İş ve Teknoloji Liderlerinin Tavsiye Ettiği 5 Önemli Kitap
Herkes okuduklarının yansımasıdır. Eğer iş hayatına yönelik hedefleriniz başarı merdivenlerini hızla tırmanan bir çalışan veya muazzam başarılı bir şirket sahibi olmak ise işe aşağıdaki kitaplarla başlamak isteyebilirsiniz.
Başarılı girişimcileriyle hem iş hayatında hem de toplumsal hayatta kendinden çokça bahsettiren isimlerin kimi röportajlarda veya yaptıkları konuşmalar sırasında bahsettikleri kitapları sizin için derledik ve Elizabeth Holmes, Peter Thiel, Bill Gates veya Jeff Bezos gibi isimlerin çalışanlarından okumalarını bekledikleri kitapları bir araya getirerek en iyilerden oluşan bir liste oluşturduk. İşte iş hayatına yön veren isimlerin kitap tavsiyeleri:
The Effective Executive – Peter Drucker
Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’un kıdemli yöneticilerine ve Amazon Kitap Kulübü’nde tüm çalışanlarına okumasını tavsiye ettiği üç kitaptan biri olan “the Effective Executive” Peter Drucker tarafından kaleme alındı. Drucker’ın şirket yönetim süreçlerinde sıradan olan süreçleri popüler ve çekici hale getirmeyi ele alan kitabı hem yöneticiler hem de çalışanlar için oldukça önemli iç görüler sunuyor. Türkçe’ye “Etkin Yöneticinin Seyir Defteri” olarak çevrilen kitap, bir yöneticiyi bir organizasyonda üretken ve değerli hale getirmek için en doğru zaman yönetimi ve karar verme alışkanlıklarını ele alarak, genç yöneticileri geleceğe hazırlıyor.
“The Innovator’s Dilemma” – Clayton Christensen
Bezos’un yöneticilerine ikinci önerisi ise kendisini en çok etkilenen iş kitaplarından biri olarak tanımladığı “İnovasyoncunun İkilemi”. Clayton Christensen tarafından kaleme alınan kitap, bir çok yatırımcı ve girişimcinin de listesinde yer alıyor.
UC Berkeley’de ve diğer okullarda hocalık yapan eski bir girişimci olan Clayton Christensen, kitabında temel olarak bir soruya cevap arıyor:
“Büyük şirketler neden dinozorlara benzemeye çalışıyor ve dinazorlar gibi davranıyor?” Christensen kitabın sonuna doğru soruya cevap vermek için bir teşhis yapıp çözüm önerilerinde bulunuyor. Girişimcilerin sık sık kendisine sorduğu “nasıl girişimci olunur?” sorusuna cevap niteliğinde olan kitap, Amerika’da ve İngiltere’de yayınlandığı zaman en çok satanlar listesinde kendine yer buldu.
Kitabın kesinlikle okunması gerektiğini belirten Hunch’un CEO’su Chris Dixon ise kitap hakkında yaptığı bir röportajda şöyle diyor:
“The Innovator’s Dilemma, ‘disruptive technology’ (yıkıcı teknoloji) ifadesini sektörde yaygınlaştırdı, ancak kitap daha büyük bir fikri gündeme getiriyor: Piyasaların dinamiklerini ve zamanı yakalamak!”
Business Adventures – John Brooks
1991’de Warren Buffett tarafından kendisine önerilen ve John Brooks tarafından kaleme alınan “Business Adventures” Bill Gates’in en sevdiği kitaplardan biri…
Gates takıldığı bir televizyon programında kitapla ilgili şunları söylüyor:
“Business Adventures bir işin veya projenin, aslında zorlu koşullarda hareket eden liderlerin güçlü ve zayıf yanlarının toplamı olduğunu anlatan bir eser. Bu sebeple eski bir kitap olsa da hala iş hayatını anlamak isteyenlerin okuması gereken bir eser.”
Things Hidden Since the Foundation of the World – Rene Girard
PayPal’ın kurucularından ve Facebook’un ilk yatırımcılarından Peter Thiel, Fransız filozofu René Girard kaleme aldığı Things Hidden Since the Foundation of the World adlı kitabı tüm yöneticilere ve çalışanlara tavsiye ediyor.
Thiel ilk olarak Stanford Üniversitesi’nde lisans öğrencisi olduğu yıllarda “Things Hidden”’ı okuduğunu belirtiyor. Thiel, kitabın kendi algısını genişleterek, dünyaya ve işletmelere nasıl bakması gerektiğini öğrettiğini ve özellikle iki noktada güçlü olduğunu düşündüğünü söylüyor: “Rakipler, rakiplerine esas hedefleri pahasına takıntılı olma eğilimindedirler ve bu nedenle rekabetin yoğunluğu, altta yatan değer hakkında hiçbir şey söylemez. İnsanlar önemli olmayan şeyler için şiddetli bir şekilde rekabet eder ve savaştıklarında daha sıkı ve sert savaşacaklardır.”
“Meditations” by Marcus Aurelius
New Yorker’da yayınlanan bir yazıya göre ise Theranos’un kurucusu ve CEO’su Elizabeth Holmes, felsefe denemelerinden oluşan “Meditations”tan ilham alarak kariyerinde büyük başarılara imza attı. Eski Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un hayatının son on yıldaki kaotik eserinden alınan kişisel yazıların bir derlemesi olan ve Türkçeye “Düşünceler” olarak çevrilen kitap, kontrolünüz altındaki şeyleri kabul etmeye ve duygularınız üzerinde ustalığı sürdürmeye odaklanıyor.