Vadeli Mevduat Mı Yoksa Gayrimenkul Mü?
Yanıtlaması zor bir soru ama vadeli mevduat faizlerinin %15’lere geldiği bir ortamda sürekli gündeme gelen bir soru. Şüphesiz ki gayrimenkul ve vadeli mevduat dışında farklı yatırım araçları mevcut ve bunların getiri oranları risk durumlarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.
Ekonomik ve siyasi dalgalanmanın yoğun olduğu günümüz ortamında likidite açısından bakıldığında, faiz cazip geliyor. Öte yandan enflasyonist ortamda birikimin değeri günden güne eriyor, gayrimenkul fiyatlarının sürekli artışı ise gayrimenkul edinimini zorlaştırıyor.
Her gayrimenkul eşsizdir, makro ve mikro konuma göre farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Bu yüzden genelleme yapmak yatırımcı açısından kolay değildir.
Gayrimenkulün hep kazandırdığı konuşulsa da beklentiyi bir türlü karşılamayan yatırımlar, yapılandırılmış mülklerde uzun süren boşluklar ve aidat yüklerinin sıkıntıları genelde çok sık konuşulmaz.
Gayrimenkul yatırımına başlıca konuları 7 başlıkta özetledik.
Eğer garantici biriyseniz, aşağıdaki sorulardan 4 ve daha fazlasına evet yanıtı veriyorsanız, gayrimenkul yatırımını ciddi şekilde düşünebilirsiniz. Aksi halde, vadeli mevduatın garantisi ile daha huzurlu günler geçirebilirsiniz.
- Oturmak/kullanmak için gayrimenkul edinimi yapacağım.
2. Öngörülebilen gelecekte bir likidite ihtiyacım bulunmuyor. Kısa vadeli dalgalanmalar beni korkutmaz, uzun vadede kazanmak istiyorum.
3. İyi konumda, cazip fiyatlı bir yatırım fırsatı karşıma çıktı.
4. Gayrimenkul yatırımı konusunda tecrübeliyim, çevremde teknik, hukuki, vergisel ve ticari riskler konusunda beni doğru yönlendirebilecek yetkin kişiler var.
5. Yatırım yapacağım mülkün yakın çevresinde yürüme mesafesinde yeni açılacak bir metro istasyonu, şehir parkı, hastane ya da kentsel yaşama değer katacak sosyal donatı projesi yer alıyor.
6. Yatırım yapacağım bölgede yakın gelecekte rekabet yaratacak bir arz artışı söz konusu değil.
7. Kiracılı satın alma söz konusu ise, kira getirisi cazip ve garantili (saygın kiracı, uzun vadeli kırılamaz kontrat!, vb.).
Bu bahsedilenlerden en kritiği 4 numaralı madde, bunu 2 evet olarak da sayabilirsiniz.
Gayrimenkul yatırımlarının son bir senede ne kadar kazandırdığını, önceki yazımda ele aldığım ilçeleri karşılaştırarak Temmuz 2017 itibari ile açıklanmış son verilere göre değerlendirdim. Buna göre;
- En çok Üsküdar, Maltepe, Bağcılar, Kartal ve Esenyurt kazandırmış.
• Örnek ilçelerin yaklaşık yarısında yıllık kazanç %13,5 ve üzerinde, yani gayrimenkul son bir senede tüm zorluklara rağmen kazandırmış.
• Kadıköy ve Beşiktaş’taki kazanç enflasyonun altında.
Nesil Aybar
Cushman & Wakefield Türkiye
Değerleme ve Danışmanlık Yöneticisi