Perakende’de Yeni Nesil Ödeme Teknolojileri
Gün geçtikçe çeşitlenerek büyümeye devam eden yeni nesil ödeme teknolojileri, perakende sektöründe hem müşteriye hem de satıcıya yeni olasılıklar sunuyor. Yapılan araştırmalar milenyum jenerasyonunun yetişkinlere göre günümüzde daha çok harcama yaptığına ve nakit yerine dijital para birimi ve dijital ödeme sistemlerini kullanmayı tercih ettiklerine işaret ediyor. İşletmeler ise tüketim alışkanlığına yeni soluk getiren milenyum jenerasyonuna da hitap edebilmek adına alternatif ödeme yöntemlerine yer vererek tüm müşterilerine ödeme esnekliği sağlıyor. Son 5 yıl içinde önemli bir mesafe kat eden ödeme sistemlerine bakıldığında ise lider finans teknoloji şirketlerinin yeni donanımlarla sektörü ortalama %50 oranında büyüttüğünü ve donanımsal gelişmelerin pazara inovasyon ve motivasyon kazandırdığını söyleyebiliriz.
Yüz tanıma ile alışveriş
Akıllı telefon kameralarının gelişmesiyle birlikte bir güvenlik önlemi olarak kullanılan ön kameralar, özellikle mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapan kullanıcılar için büyük kolaylık sağlıyor. Gerek uygulama marketinden alışveriş yaparken gerekse online bankacılığa giriş işlemlerinde kullanılan ön kameraya bağlı kimlik doğrulama teknikleri, önümüzdeki yıllarda online alışveriş platformları için güçlü bir ödeme alternatifi oluşturacak gibi gözüküyor.
Peki bu teknoloji nasıl işliyor? Parola yerine çok daha güvenli bir yöntem olarak kullanıcıların kendi yüzüyle sisteme giriş yapmasını sağlayan bu ödeme teknolojisi, kimliğini doğrulamak için kullanıcının fotoğrafını çekiyor ve sistemde kayıtlı fotoğraf ile karşılaştırıyor. ‘Selfie şifre’ olarak adlandırılan bu yöntem, e-ticaret ve finansal hizmetler sunan şirketler tarafından daha güvenli ve verimli bir alternatif olarak kabul ediliyor.
Mobil Temassız Ödeme
Hem Avrupa’da hem de Türkiye’de tüketicilerin temassız ödeme tercihi giderek artıyor. 2016’nın ikinci çeyrek verilerine göre temassız ödemeler, bir önceki yıla nazaran %185 büyürken, tüketicilerin temassız ödeme kullanma alışkanlığı edinmesi ise %20 artış gösteriyor. Günümüzde özellikle düşük bedelli alışverişlerde hem hız hem de kolaylık sağlayan bu alternatif sistem, Apple Pay, Samsung Pay veya Android Pay gibi temassız mobil ödeme yöntemleri olarak karşımıza çıkıyor. Henüz ülkemizde kullanılmayan bu dijital ödeme yöntemi, bir ödeme noktasında cüzdan dahi taşımadan harcama yapmaya olanak sağlıyor. Güvenli alışveriş imkanı sunmak için kredi kartı ve banka kartı numaraları yerine “token” denilen sistemi kullanan bu teknoloji, gerçek kart numarası yerine benzersiz bir hesap numarası üzerinden işlemlerin kaydını tutarak kullanıcının gizliliği koruyor ve kredi kartı üzerinden yapılacak usulsüzlüklerin de önüne geçiyor.
Link ile ödeme
E-ticaretin gelişmesi ve çeşitlenmesiyle birlikte girişimcilerin e-ticaret ekosistemine farklı kanallar üzerinden dahil olması, sanal pos’a alternatif yolların kullanılmasının önünü açıyor. Bu alternatiflerin en yenisi olan kişiselleştirilmiş link ile ödeme sistemi, e-ticaret yapılan platform üzerinde sanal pos kurmadan, hatta bir e-ticaret sitesi kurmaya bile gerek olmadan, kripto link üzerinden ödeme alınmasını sağlıyor. Bu ödeme sisteminin Instagram, Twitter veya Pinterest gibi doğrudan ödeme kanalı sağlamayan platformları da e-ticaret ekosisteminin içine çekmesine ön ayak olarak, e-ticaret hacmini oldukça arttırması bekleniyor.
Dijitalleşen teknolojinin perakende sektöründeki uygulamalarından yeni nesil ödeme yöntemleri perakendecinin farklı kanallarla müşterilere ulaşmasını sağlamasının yanı sıra, nakit alışveriş gibi alışkanlıkların hüküm sürdüğü sektörde, kullanıcıların çağ atlamasına da ön ayak oluyor.